Часті перепади температури, відсутність продуктивних опадів, безсніжні зими, затяжні весни з травневими приморозками – це кліматичні реалії, у яких сьогодні доводиться працювати хліборобам, плекаючи урожай. Одні впадають у відчай, нарікаючи на небесну канцелярію, проте є ті, хто віднаходять шляхи ефективного господарювання за будь-яких умов, серед них і СТОВ «Скіф» Котелевського району. Жнивної пори ми завітали у це господарство й дізналися, як,незважаючи на примхи погоди, виростити гідний урожай. Традиційно наша зустріч із директором СТОВ «Скіф» Олексієм Бовдиром розпочалася на полі, де того дня молотили пшеницю сорту Заграва Одеська з урожайністю 75 ц/га!


– Цьогорічний урожай дозрівав постійно в стресових умовах, – розпочав розмову Олексій Васильович. – Як такої не було зими. «Цікава» весна. У березні термометр показував більше двадцяти градусів тепла, а в травні – приморозки, які дуже пошкодили посіви. Ми сподівалися, планували і вкладали кошти, щоб зібрати, як мінімум, на 1,5–3 т більше урожаю, але дякуємо Богу і за це.
Агрономи господарства вже порахували, що різниця врожайності на полях, які постраждали від приморозків, і тих, які оминули температурні коливання, складає 60%. Із кожного гектара «скіфівці» недобрали у середньому по 30 ц. Та завдяки технологіям і досвіду агрономічній службі СТОВ «Скіф» вдалося буквально витягти врожай на рівень 60 ц/га. Як для цього року досить гідний результат!

Продовження читайте на сторінках газети “Село полтавське”.